Dlaczego owoce Acai opanowały świat paraleków?

18 lut

W dorzeczu Amazonki rośnie szczególna palma Acai posiadająca owoce o niespotykanych cechach. Owoce Acai stanowią znaczący detal menu Indian z puszczy amazońskiej. Od dawien dawna plemiona tubylcze zauważyły, iż owoce Acai pomagają w ciągu leczenia biegunki, krwawień tudzież działają przeciwgorączkowo. W roku 1995 Alexander Schauss zaciekawiony świetnym stanem zdrowia amazońskich plemion, przystąpił do drobiazgowych analiz jagód Acai. Badania naukowca poświadczyły wyjątkowe cechy tych owoców. Acai zawierają witaminy E, C, liczne z grupy B, sporą grupę istotnych mikroelementów, białko, omegakwasy tudzież krocie przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze stanowią związki chemiczne służące w ustroju do neutralizacji agresywnych rodników. Ich zawartość w żywności wytycza predyspozycja do pochłaniania reaktywnych postaci tlenu ORAC, który w przypadku tej jagody jest niezmiernie wysoki. Owoce Acai kolosalną popularność mają dzięki własnościom, które aktywnie przyśpieszają przemianę materii. Antyoksydanty znajdujące się w jagodach dopomagają w usuwaniu trucizn z organizmu, za to znajdujący się w nich błonnik wspiera procesy trawienne pokarmu. Co więcej jagody są termogeniczne, ergo powiększają ciepłotę ustroju wykorzystując energię tkanek tłuszczowych, a to wzmaga przemianę materii. Owoce Acai niezależnie od własności pobudzających metabolizm, poprawiają ogólną tężyznę ustroju, bowiem mają przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki tudzież eliminują toksyny z organizmu. Duże ilości lipoidów w owocach zaopatrują w energię niezbędną do poprawnego funkcjonowania organizmu, oraz opóźniają procesy starzenia. Z kolei posiadanie tłuszczów nienasyconych zmniejsza pułap złego cholesterolu no a powiększa poziom dobrego. Niewysoki wskaźnik glikochemiczny powoduje, że nadają się kapitalnie w diecie diabetyków. Owoce Acai są wykorzystywane w zapobieganiu nowotworom. Acai zbawiennie działają na układ pokarmowy, gdyż błonnik znajdujący się w Acai ułatwia procesy trawienia. Jagody Acai ulegają prędkiemu popsuciu, stąd ściągane są na nasz rynek po liofilizacji czy też jako soki. Niemniej nie bacząc na formę, bez wątpienia warto sięgać po ten unikalny owoc.